Breitachklamm in Kleinwalsertal

De Breitachklamm is een door de rivier ‘Breitach’ ontstane kloof in het Allgäu gebied. De ‘bovenste ingang’ van deze kloof bevindt zich bij de grensovergang ‘Walserschanze’ naar Kleinwalsertal. De ‘onderste ingang’ bevindt zich bij Tiefenbach in Oberstdorf.

De kloof is, naast de Höllentalklamm bij Zugspitz, de diepste kloof van de Beierse Alpen. Jaarlijks bewandelen ongeveer 300.000 mensen de 2,5 KM lange weg door de kloof.

De Breitachklamm is pas in de loop van de laatste 10.000 jaar, na de ‘Würm-Eiszeit’ (de laatste ijstijd in de Alpen) ontstaan. De gletsjers hebben het zachte gesteente uitgeslepen en het harde gesteente is blijven staan. Toen de gletsjers gesmolten waren, moest de rivier ‘Breitach’ een weg zoeken door het harde gesteente. Dit gebeurde over een lengte van ongeveer 2,5 KM en ca. 150 m diepte door het gesteente heen.

Al aan het einde van de 19e eeuw, waren er pogingen om de Breitachklamm begaanbaar te maken. Die mislukten allemaal.

De jonge pater Johannes Schiebel uit Tiefenbach nam uiteindelijk de ontwikkeling van de Breitachklamm in handen, zocht geldschieters en richtte de ‘Breitachklammverein eG.’ op. Hij deed dit vooral om zijn arme gemeente een bron van inkomsten te kunnen verschaffen en daarmee het beginnende toerisme te stimuleren.

De eerste explosie vond plaats op 25 juli 1904. Op 4 juli 1905 was de opening van de begaanbare Breitachklamm een feit.

Op 23 september 1995, 06.00 uur, was er een lawine van stenen, waardoor er ongeveer 50.000 m³ stenen en gruis in de kloof stortten. Hierdoor stuwde 300.000 m³ water (ongeveer 30 m) omhoog. Op 23 maart 1996 brak om 11.30 uur het water door, verwoestte de kloof volledig en bracht een schade aan van rond de 300.000 DM.

In december 2004 werd er een nieuw gebouw bij de ingang geopend. Hier bevindt zich sinds oktober 2005 ook een locatie van de ‘Bergschau’, die met interactieve modellen de inwerking van het water op de bergen laat zien.