Kleinwalsertal: Ligging en plaatsen

Het Alpine berglandschap van Kleinwalsertal biedt prachtige natuur en 4 gezellige dorpjes (Riezlern, Hirschegg, Mittelberg en Baad). Het Zuid Duitse Oberstdorf ligt op 14 KM afstand. Het ski-, langlauf-, wandel- bergklim- en mountainbikegebied strekt zich dan ook verder uit in het Zuid Duitse Allgäu gebied. Het gebied is sneeuwzeker vanaf eind november tot medio april. Met ongeveer 5000 inwoners strekt het Kleinwalsertal zich uit over 97 m² en heeft mede daardoor een authentiek karakter. De hoofdstad van dit Vorarlbergse gebied is Bregenz.

Het Kleinwalsertal is een tamelijk breed en zonnig dal en ligt gemiddeld op 1100 m hoogte. Het dal eindigt bij het dorpje Baad en hoewel er ooit plannen waren voor een tunnel richting Sankt Anton en Lech heeft men, om de flora en fauna in het dal te beschermen, uiteindelijk besloten de situatie zo te laten. Door dit afgesloten karakter ontbreekt het in het dal aan doorgaand verkeer en heeft het een eigen authentiek karakter.

Riezlern;

 • Grootste en meest levendige dorp van het Kleinwalsertal;
 • Kindvriendelijk;
 • Perfecte uitvalbasis voor diverse activiteiten;
 • Hoogte: ca. 1086 meter.

Riezlern is het eerste en tevens grootste en meest levendige dorp in Kleinwalsertal. Omgeven door vele bergen is het een perfecte uitvalsbasis voor skiërs, snowboarders, langlaufers, wandelaars en bergbeklimmers. Riezlern biedt zowel de geoefende, als de beginnende skiër voldoende uitdaging met ongeveer evenveel blauwe als rode pistes.

Riezlern is een populaire bestemming voor gezinnen met kinderen, omdat alles onder handbereik is. Ook zijn er diverse mogelijkheden voor de liefhebbers van de après-ski. Het dorp biedt een aantal bars, cafés en een casino. Daarnaast zijn er een aantal supermarkten en banken aanwezig. In de zomermaanden is hier ook het openlucht zwembad geopend, meestal vanaf mei tot eind augustus.

Diverse liften, zoals de Kanzelwand-Fellhornbaan (waar men ook letterlijk de grens over skiet naar het Zuid Duitse Oberstdorf), Kesslerlift en Parsennlift (met de glijweg naar Hirschegg en Mittelberg), zijn in Riezlern gelegen. Overige skigebieden zijn met de goede (bus)verbindingen gemakkelijk bereikbaar.

De belangrijkste bergen (met vele mogelijkheden voor de wintersport, wandelen, bergbeklimmen en mountainbiken) in Riezlern zijn:

 • Fellhorn (2039 M)
 • Gehrenspitze (1857 M)
 • Kuhgehrenspitze (1911 M)
 • Kanzelwand (2058 M)
 • Oberstdorfer Hammerspitze (ex Schüsser, 2259 M)

De Fellhorn staat zomers bekend als de bloemenberg vanwege de vele alpenrozenvelden. In de winter zijn er 24 KM pistes, die ook letterlijk de grens overgaan naar Duitsland. De Kanzelwand beschikt ook over 24 KM pistes. In de zomer zijn er hier ook mogelijkheden voor de ‘2-Länder-Sportklettersteig’, die de categorie ‘moeilijk tot zeer moeilijk’ hebben. Op de Oberstdorfer Hammerspitze is geen aangelegd pad. De berg is alleen geschikt voor de ervaren bergbeklimmers.

Riezlern is verder onderverdeeld in de regio‘s Egg, Schwende, Unterwestegg en Wald.

Hirschegg

 • Heuberg Arena in centrum;
 • Centrale ligging in Kleinwalsertal;
 • Natuur beschermd gebied van de Hoher Ifen;
 • Hoogte: ca. 1124 meter.

Hirschegg is het meest centrale dorpje in het Kleinwalsertal. Het is een gezellig wintersportdorp voor mensen die natuur én prima wintersportmogelijkheden zoeken. De Heuberg Arena is zeer centraal gelegen en vanuit hier loopt ook de glijweg naar zowel Riezlern als Mittelberg. Kenmerkend voor dit skigebied zijn de moderne liften en perfect geprepareerde pistes. Met ruim 35 kilometer aan pistes is er in dit skigebied voor elke wintersporter wat wils. Door vernieuwde sneeuwkanonnen is de Heuberg Arena altijd voorzien van perfecte sneeuw.

Bij de Hoher Ifen zijn ong. 22 KM pistes in alle moeilijkheidsgraden. Van het skigebied zijn hier de meeste zwarte pistes aanwezig. Vanwege de lengte en het geringe aantal liften zijn de afdalingen gemiddeld lang te noemen. Ten noordoosten van het Ifenplateau bevindt zich het Gottesackerplateau. Dit Karst landschap is een natuur beschermd gebied met talloze gaten en gebergte planten. Hier is ook een overgebleven woonplaats gevonden en vrij gelegd door amateurarcheologen. Kletteren is hier nog beperkt mogelijk.

In Hirschegg zijn verder een aantal restaurants, bars en cafés, kleinere supermarkt en bank aanwezig. s’Zomers is er iedere vrijdagochtend een markt op het plein bij het Walserhaus (vóór de Heuberg Arena). Voor meer vertier zijn de diverse plaatsen van het Kleinwalsertal binnen enkele minuten goed bereikbaar.

De belangrijkste bergen (met vele mogelijkheden voor de wintersport, wandelen, bergbeklimmen en mountainbiken) in Hirschegg zijn:

 • Heuberg Arena (1124-1480 m)
 • Hoher Ifen (2228 m) met zijn zeer markante rechthoekige uiterlijk aan de bovenkant.

Hirschegg is verder onderverdeeld in de regio‘s Au, Dürenboden, Letze, Nebenwasser en Wäldele.

Mittelberg;

 • Hoogst gelegen dorp in het Kleinwalsertal;
 • Rustig dorp, maar met voldoende faciliteiten;
 • Prachtige natuur, omringd door hoge bergen;
 • Hoogte: 1215 meter.

Ook Mittelberg wordt omringd door imposante bergtoppen die tot 2600 meter reiken. De oudste kerktoren van het dal staat in Mittelberg. In Mittelberg zijn de Walmendingerhornbaan, Moos- Maisäß-, Wildental-, Zaferna- en Jedermannlift gelegen. Vanuit de Zafernalift bereikt u het verdere skigebied in Hirschegg en Riezlern. De pistes in dit skigebied zijn voornamelijk rood en blauw.

Omgeven door de prachtige dalen Wildental, Gemsteltal en Bärgunttal biedt Mittelberg naast de aanwezige bergen talloze mogelijkheden voor de wintersport, wandelen, bergbeklimmen en mountainbiken. Diverse restaurants en aprés-ski mogelijkheden zijn aanwezig, als ook een supermarkt en een bank.

 

De Große Widderstein is de hoogste berg van het Kleinwalsertal en in de zomer zeer geliefd vanwege het mooie uitzicht op het dal. Naast de top bevindt zich nog een andere, iets kleinere top: de Kleine Widderstein. Deze is, in tegenstelling tot de Große Widderstein, enkel met klimuitrusting te bereiken. De Großer Widderstein scheidt het dal letterlijk af van Oostenrijk. Zou u via het Bärgunttal de berg overlopen of fietsen (zoals zomers ook gedaan wordt), dan komt u uit in Lech (hemelsbreed ong. 5 KM verwijdert).

De Walmendingerhorn beschikt over ongeveer 14 KM pistes en zijn meer geschikt voor de ervaren skiërs. Het in principe kleine skigebied staat voor velen toch bekend als de geheime tip om geweldig te skiën (vandaar dat er vele inwoners van het gebied juist hier te vinden zijn). Geringe wachttijden, geavanceerde pistes en de routes die bij nieuwe sneeuw ‘off piste’ ontstaan, spreken voor zich.

De belangrijkste bergen (met vele mogelijkheden voor de wintersport, wandelen, bergbeklimmen en mountainbiken) in Mittelberg zijn:

 • Elferkopf (2387 m)
 • Bärenkopf (2083 m)
 • Walmendingerhorn (1996 m)
 • Widderstein (2536 m)
 • Zwölferkopf (2224 m)

Mittelberg is verder onderverdeeld in de regio’s Baad, Tobel, Höfle, Schwendle, Stütze en Bödmen.

Baad;

 • Kleinste en op 1 na hoogstgelegen dorp in Kleinwalsertal (behoort officieel tot Mittelberg);
 • Prachtige dalen;
 • Perfect voor wandelaars, langlaufers en mountainbikers;
 • Hoogte: 1244 Meter.

Baad is het kleinste dorpje van Kleinwalsertal, en bevindt zich aan het einde van het dal. De openbare weg houdt hier letterlijk op. Uiteraard is Baad aangesloten op het goede netwerk van de Walser Bus, waarmee ook de eerste pistes binnen enkele minuten bereikbaar zijn.

Door de 3 kleine dalen Bärgunttal, Derrental (Derratal) en Turatal (Starzeltal) is Baad, ondanks de afwezigheid van pistes, een uitstekend gebied om te wandelen, langlaufen (Steinbockloipe) en mountainbiken.

De Große Widderstein is de hoogste berg van het Kleinwalsertal en in de zomer zeer geliefd wegens het mooie uitzicht op het dal. Naast de top bevindt zich nog een andere, iets kleinere top: de Kleine Widderstein. Deze is, in tegenstelling tot de Große Widderstein, enkel met klimuitrusting te bereiken. De Großer Widderstein scheidt het dal letterlijk af van Oostenrijk. Zou u via het Bärgunttal de berg overlopen of fietsen (zoals zomers ook gedaan wordt), dan komt u uit in Lech (hemelsbreed ong. 5 KM verwijdert).

De St. Martin is het bergkerkje van het dorp en deze is als een ware beschermer iets hoger dan het dorp gebouwd. Diverse restaurants en accommodaties zijn hier gelegen. Een kleinere supermarkt is gelegen op de weg van Mittelberg naar Baad, alwaar zich ook de Jedermannlift bevindt, met een verdere aansluiting op diverse liften in Mittelberg.

De belangrijkste bergen (met vele mogelijkheden voor de wintersport, wandelen, bergbeklimmen en mountainbiken) in Baad zijn:

 • Starzeljoch (1867 M);
 • Große Widderstein (2536 M)

Baad is verder onderverdeeld in de regio Vorderboden.

Oberstdorf;

Door de unieke ligging van het Oostenrijkse Kleinwalsertal is het mogelijk om naar het Zuid Duitse Oberstdorf, deelstaat Beieren, letterlijk de grens over te skiën. Een omschrijving van deze idyllische plaats mag dan ook niet ontbreken.

Oberstdorf is eigenlijk een sterk uitgebreid bergdorp en ligt op een hoogte van 813 M. Een plaats die zich heeft ontwikkeld met vele mogelijkheden. Toch heeft men in de groei steeds de natuur voorop gezet en is er daarom niet veel afbreuk gedaan aan het natuurlijke landschap. In het centrum zijn enkele autovrije zones ingesteld. Daarnaast zijn de skibussen die door het dorp rijden volkomen vrij van schadelijke stoffen.

Oberstdorf zal bij de meeste liefhebbers van wintersport bekend zijn om het jaarlijkse Vierschansentoernooi dat altijd rond Nieuwjaar van start gaat. Verder staat in Oberstdorf één van de vijf skivliegschansen ter wereld. Deze schans, de Heini Klopfer Skiflugschanze, is voor het publiek te bezoeken. De hoge kerktoren in het centrum van Oberstdorf dient als oriëntatiepunt voor gasten die nog niet zo bekend zijn.

Verder staat het dorp bekend als kuuroord. Het water uit de kraan is bijna zo schoon en zuiver als het bronwater.

De Nebelhorn is een 2224 meter hoge berg, grenzend aan de Daumengruppe in de Allgäuer Alpen. De berg is via de Nebelhornbahn gemakkelijk te bereiken. De top van de berg is een geliefd uitzichtpunt en biedt een uitzicht over meer dan 400 bergtoppen in het Duitse, Oostenrijkse en Zwitserse Alpenmassief. Met veel geluk kunnen, naast het prachtige uitzicht, ook marmotten bekeken worden.

Voor bergbeklimmers biedt de top van de Nebelhorn een ideaal startpunt naar de Hindelanger Klettersteig die enkel met een speciale klimuitrusting bedwongen kan worden.

De belangrijkste bergen (met vele mogelijkheden voor de wintersport, wandelen, bergbeklimmen en mountainbiken) in Oberstdorf zijn:

 • Nebelhorn (2224 M)
 • Fellhorn (2039 M)

Bij het station Höfatsblick op de Nebelhorn bevindt zich een rolstoeltoegankelijk restaurant en gehandicaptentoiletten. In 2005 is er tevens een panoramaweg voor personen in een rolstoel en voor ouders met kinderwagens aangelegd.